Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

Azerbaycan Milletvekili Meşhur Memmedov – “Mart Soykırımı, acımasızlığı ve ölçeği nedeniyle insanlık tarihinin en kanlı trajedilerinden biridir”

REKLAM ALANI
30.03.2022
A+
A-

Ülker Piriyeva – AZERBAYCAN
Azerbaycan Parlamentosu Milletvekili Meşhur Memmedov, “Mart Soykırımı, acımasızlığı ve ölçeği nedeniyle insanlık tarihinin en kanlı trajedilerinden biridir,” – diye tarihe not düştü.

Azerbaycan Parlamentosu Milletvekili Meşhur Memmedov, “Evet, Azerbaycan tarihinde nice şanlı sayfalarla birlikte trajediler ve soykırımlarla dolu sayfalar da yazıldı. Bu korkunç olaylardan birinin 1918 Mart-Nisan aylarında gerçekleştiğini belirtelim. Yaklaşık 70 yıllık Sovyet yönetimine rağmen, halkın kan hafızasını silmek için defalarca girişimlerde bulunuldu, ancak bu mümkün olmadı ve sonunda hakikat anı geldi.

Böylece, Azerbaycan’ın bağımsızlığının yeniden kazanılmasından sonra, halkımızın tarihi geçmişinin nesnel bir resmini sunma fırsatı doğdu. Şimdi elbette, yıllardır gizli tutulan gerçekler bir bir ortaya çıkıyor. Ayrıca, Ulu Önder Haydar Aliyev’in 26 Mart 1998 tarihli “Azerbaycanlıların Soykırımı Hakkında” Kararnamesi ile soykırımın siyasi ve hukuki olarak değerlendirilmesi, bu alanda araştırmalara ivme kazandırmış ve gerçeği ortaya çıkarma çabalarını artırmıştır. Azerbaycan halkına karşı işlenen soykırım trajedilerini anmak için “31 Mart Azerbaycanlıların Soykırım Günü” ilan edildi.”
Azerbaycan Parlamentosu Milletvekili Meşhur Memmedov, “Belirtmek isterim ki, 1918 Martı soykırımı, vahşeti ve ölçeği nedeniyle sadece Azerbaycan tarihinin değil, insanlık tarihinin de en kanlı trajedilerinden biridir. Evet, Ermeniler bu fırsatı değerlendirerek aralarında çocuk, yaşlı, kadın binlerce insanı kılıç ve süngü ile katlettiler. Ulusal mimarinin incilerini, okulları, hastaneleri, camileri ve diğer anıtları da yok ettiler. Böylece Bakü’nün büyük bir bölümü harabeye çevrildi. Azerbaycanlılara yönelik soykırımın sadece Bakü’de değil, Şamahı, Guba, Karabağ, Zengezur, Nahçivan, Lenkeran, Gence ve diğer bölgelerde de özel bir gaddarlıkla yapıldığını belirtelim. Burada bitmedi, 20. yüzyılın sonlarında Azerbaycanlılara karşı ermeni soykırımı tekrarlandı. Şubat 1992’de Ermeniler, Hocalı nüfusuna karşı eşi benzeri görülmemiş bir trajedi işlediler..

Elbette tarihin sayfalarını çevirdikçe Ermeni vahşetine dair yeni gerçekler ve tüyler ürpertici sahneler ortaya çıkıyor. Son zamanlarda, bilgileri netleştirmek için aramalar genişletildi. Sonuç olarak, karşı konulmaz arşiv belgeleri ve soykırımı tasdikleyen sayısız deliller ortaya çıkmaktadır.

Bakü’de o dönem sadece bir hafta içinde çoğu sivil insan olmakla ağırlıklı olarak 12 Binden fazla Müslüman nüfus vahşice katledilmişti. Ulu önder Haydar Aliyev’in tarihi Fermanı sayesinde geçtiğimiz yıllarda birçok yeni deliller ve belgeler toplanırken aynı zamanda Guba’da bir toplu mezarlık keşfedildi.

Böylece ortaya çıkan tarihi gerçekler, ermeni milliyetçilerinin 1918 mart-nisan ve sonrasında gerçekleştirdiği kanlı eylemlerin coğrafyasının daha çok geniş olduğunu ve trajedinin kurbanlarının sayısının kat kat fazla olduğunu kanıtlamaktadır.

Ermeni-Bolşevik silahlı gruplarının 104 yıl önce Azerbaycanlılara karşı işledikleri suçların gerçeğini dünya kamuoyuna daha iyi anlatabilmek için uluslararası medyada daha fazla bilgi verilmesi ve belgesellerin yapılması gerektiğini belirtmek isterim.

Soykırım kurbanlarının hatırasını saygıyla anıyoruz..”
Allah rahmet eylesin!

REKLAM ALANI
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.