Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

Cumhurbaşkanı Kassym-Jomart Tokayev, “Orta Asya + Körfez Arap Ülkeleri için İşbirliği Konseyi” ilk Zirvesine katıldı

Cumhurbaşkanı Kassym-Jomart Tokayev, “Orta Asya + Körfez Arap Ülkeleri için İşbirliği Konseyi” ilk Zirvesine katıldı
REKLAM ALANI
24.07.2023
A+
A-

 

 

 

Olaylar

Uluslararası topluluk

 

 

 

Cumhurbaşkanı Kassym-Jomart Tokayev, “Orta Asya + Körfez Arap Ülkeleri için İşbirliği Konseyi” ilk Zirvesine katıldı

 

2023

Cidde, Suudi Arabistan Krallığı

 

 

 

Devlet Başkanı konuşmasında, Orta Asya liderleri ile Körfez Arap devletleri arasındaki görüşmenin özel bir nitelik taşıdığını, zamanın çağrısı olduğunu ve çok yönlü işbirliğimizi niteliksel olarak yeni bir düzeye taşımak için karşılıklı arzuya tanıklık ettiğini kaydetti. Ona göre, ikili bir formatta ülkeler çok güçlü ve uyumlu devletlerarası ilişkiler kurmuş, güvene dayalı ve aktif bir siyasi diyalog sürdürmüş, karşılıklı yarar sağlayan ticari ve ekonomik işbirliğini geliştirmiş ve her zaman kültürel ve insani bağları güçlendirmiştir.

– Uluslararası arenada, devletlerimiz küresel sürdürülebilir kalkınma konusunda ortak veya benzer görüşlere bağlıdır, evrensel güvenlik ve istikrarı sağlamak için ortak hedefleri paylaşırlar. Hiç şüphesiz tarihi bağlar, ortak manevi değerler, dostluk ve kardeşlik bağları ilişkilerimizin sağlam temellerini oluşturmaktadır. Kazakistan bugünkü toplantıya olağanüstü önem veriyor. Büyük siyasi etkileri, ekonomik ve yatırım potansiyelleri ile Körfez ülkeleri birçok kilit alanda en önemli ortaklarımızdır. Orta Asya devletleri arasındaki bölge içi işbirliğinin yoğunlaşması ve bölgenin küresel öneminin güçlenmesi, çok yönlü etkileşimimizi genişletmek için tamamen yeni fırsatlar sunuyor. Şüphesiz CA+ diyalog formatlarının bu konuda önemli bir katkısı vardır,

 

 

 

Kazakistan lideri, Orta Asya ülkelerinin potansiyelleri ile Körfez ülkelerinin muazzam fırsatlarının sinerjisinin çok yönlü ortaklık için daha yüksek bir seviye oluşturabileceğine inanıyor. Bu diyalog formatında daha fazla işbirliği için öncelikli alanlara ilişkin vizyonunu sundu.

– Her şeyden önce, ticari ve ekonomik bağların genişletilmesi. Bölgemiz ile İşbirliği Konseyi ülkeleri arasında son yıllarda başlayan ticaretin dinamik büyümesini memnuniyetle görüyorum. Ancak rakamlar henüz gerçek potansiyelimizi yansıtmıyor. Karşılıklı ticareti önemli ölçüde artırmak için her türlü fırsatımız var. Bunu yapmak için karşılıklı ticaret aralığını artırmamız gerekiyor. Örneğin Kazakistan’ın Körfez ülkelerine ihracatını en kısa sürede 100 emtia kalemi ve yaklaşık 400 milyon dolar artırmaya hazır olduğunu Devlet Başkanımız vurguladı.

 

 

 

 

İkinci yön, yatırım işbirliğinin etkinleştirilmesidir. UNCTAD raporuna göre, yalnızca geçen yıl Orta Asya’ya net yatırım girişi %40 artarak 10 milyar $’a ulaştı ve bunun %60’ı Kazakistan’dan geldi.

– Bağımsızlık yıllarında Körfez ülkeleri Kazakistan ekonomisine yaklaşık 3,6 milyar dolar yatırım yaptı. Bu nedenle, yatırım bağları kurmakla ilgileniyoruz. Bu amaçla, yabancı yatırım için en uygun koşulların yaratılması da dahil olmak üzere, ekonomiyi çeşitlendirmeye yönelik geniş çaplı ekonomik reformlar yürütüyoruz. Yakın zamanda Kazakistan ve Suudi Arabistan tarafından kurulan İş Konseyi’nin, iki ülkenin ticaret ve yatırım potansiyelinin hayata geçirilmesi için önemli bir platform olması amaçlanıyor. İşbirliği Konseyi’ne üye tüm ülkelerle benzer işbirliği mekanizmalarını başlatmaya hazırız. Ortaklarımızı Astana Uluslararası Finans Merkezi’nin gelişmiş araçlarını aktif olarak kullanmaya davet ediyoruz” dedi.

Ona göre transit ve ulaştırma sektörünün geliştirilmesi önemlidir. Şu anda bölge ülkeleri, rotaları çeşitlendirmek ve çeşitli altyapı ve lojistik projeleri geliştirmek için aktif önlemler alıyor. Özellikle Kazakistan, Trans-Hazar Uluslararası Taşımacılık Güzergâhının kapasitesinin oluşturulmasına öncelik vermektedir.

 

 

 

– Bu rotadaki kargo akışını sistematik olarak artırmayı ve 2030 yılına kadar yılda 500.000 konteynere çıkarmayı amaçlıyoruz. Kassym-Jomart Tokayev, ayrıca Kazakistan’ın Kuzey-Güney Uluslararası Ulaşım Koridoru’nu geliştirmek için önlemler aldığını söyledi.

Konuşmadaki bir diğer öncelikli alan ise enerji iş birliğinin derinleştirilmesi oldu. Orta Asya devletlerinin topraklarında 30 milyar tondan fazla kanıtlanmış petrol rezervi ve 20 trilyon metreküpten fazla doğal gaz bulunmaktadır. Bu, bölgeyi Arap Yarımadası’ndan sonra petrol ve gaz kaynakları açısından dünyanın en büyük ikinci ülkesi yapmaktadır.

 

 

 

– OPEC+ Anlaşmasının bir üyesi olarak Kazakistan, Örgüt ülkeleriyle işbirliğini çok takdir ediyor ve çok yönlü işbirliğini derinleştirmeye hazır. Ülkemiz, enerji taşıma güzergâhlarını çeşitlendirmek için aktif olarak çalışmaktadır. Aynı zamanda Kazakistan, yeni üretim kapasitelerinin modernizasyonu ve geliştirilmesine, arama ve üretim alanındaki ileri deneyim ve teknolojilerin yanı sıra modern bir petrokimya endüstrisinin geliştirilmesine özel önem vermektedir. Kazakistan, ülkelerinizin büyük enerji şirketleriyle, özellikle “yeşil” enerji alanında yakın işbirliğine hazırdır. Suudi şirketi ACWA Power, BAE’li Masdar ve Katarlı şirketlerle yapılan projeler umut verici görünüyor. Son zamanlarda, ŞİÖ üyesi Devlet Başkanları Konseyi toplantısında Kazakistan’da bir Uluslararası Enerji Forumu düzenlemeyi teklif ettim.

 

 

 

 

Devlet başkanı gıda güvenliği konularına değindi. Kazakistan’ın Arap ülkelerine yapılan tarım ürünleri ihracat teslimatlarının hacmini artırmaya ve yapısını çeşitlendirmeye olan ilgisi hakkında bilgi verdi.

– Ülkemiz dünyanın en büyük on buğday ve un üreticisinden biridir. Arap ortakların organik ve helal ürünlerin üretimi, işlenmesi ve belgelendirilmesi konusundaki deneyim ve yetenekleri yüksek talep görmektedir. Bu kapsamda standartların senkronizasyonu, teknik düzenleme ve belgelendirme sistemi ile ilgili çalışmalara devam edilmesi gerekli görülmektedir. Tüm bu görevleri İslami Gıda Güvenliği Teşkilatı’nın potansiyelini kullanarak etkin bir şekilde uygulayabiliriz. IOFS’ye başkanlık eden ülke olarak aktif çabaları için Katar liderliğine içtenlikle minnettarız. Ayrı ayrı, Suudi Arabistan’ın bu örgütün faaliyetlerine yaptığı önemli katkıyı da belirtmek isterim. Küresel gıda güvenliğini güçlendirmek amacıyla, bu alandaki işbirliğini genişletmek için tarım bakanlarının bir araya geleceği bir Mekanizma oluşturmayı öneriyorum.

 

 

 

Devlet Başkanı, bölgeler arası turizmin gelişimini önemli bir işbirliği alanı olarak görmektedir.

– Orta Asya, kullanılması gereken eşsiz turizm kaynaklarına sahiptir. Turizm endüstrisi, bölge ekonomisinin en hızlı büyüyen sektörlerinden biri olarak kabul edilmektedir. Bu bağlamda, turistik ürünün kültür, eğitim, çevre, spor, sağlık ve iş alanlarında karşılıklı tanıtımını geliştirmeye hazırız. Kassym-Jomart Tokayev, bugüne kadar Kazakistan’ın Arap Ülkeleri İşbirliği Konseyi’nin tüm ülkeleri için vizesiz bir rejim başlattığını ve ayrıca başkentlerinizle doğrudan hava iletişimi kurduğunu kaydetti.

 

 

 

Cumhurbaşkanı konuşmasının sonunda, ifade edilen girişimlerin Kazakistan’ın karşılıklı sürdürülebilir büyüme ve refahı sağlamak adına işbirliğini güçlendirme arzusunu teyit ettiğini vurguladı.

 

 

 

 

İlk Orta Asya + Körfez İşbirliği Konseyi Zirvesi’ne Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Salman bin Abdelaziz Al Saud, Prens, Bahreyn Kralı’nın İnsani ve Gençlik İşleri Temsilcisi Şeyh Nasser bin Hamad Al Khalifa, Katar Emiri Şeyh Tamim bin Hamad Al Thani, Kuveyt Veliaht Prensi Şeyh Meshal Al-Ahmed Al-Jaber Al-Sabah, Başkan Yardımcısı, BAE Başbakanı, Dubai Hükümdarı Şeyh Muhammed bin Rashid Al Maktoum, Prens, Umman Sultanlığı Başbakan Yardımcısı Esad bin Tariq Al Said, Kırgızistan Devlet Başkanı Sadyr Japarov, Tacikistan Devlet Başkanı Emomali Rahmon, Türkmenistan Devlet Başkanı Serdar Berdimuhamedov, Özbekistan Devlet Başkanı Shavkat Mirziyoyev, Körfez Arap Devletleri İşbirliği Konseyi Genel Sekreteri Jassem Muham Al-Budawi bal.

“Orta Asya + Körfez Arap Ülkeleri için İşbirliği Konseyi” konulu ilk Zirve sonucunda Ortak Bildiri kabul edildi.

 

 

 

geri gelmek geri gelmektwitter Facebook

kaynak:https://www.akorda.kz/ru/prezident-kasym-zhomart-tokaev-prinyal-uchastie-v-pervom-sammite-centralnaya-aziya-sovet-sotrudnichestva-arabskih-gosudarstv-zaliva-206553

 

 

REKLAM ALANI
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.