Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

Kazakistan Afganistan’a bir kez daha yardım eli uzattı

Kazakistan Afganistan’a bir kez daha yardım eli uzattı
REKLAM ALANI
14.09.2022
A+
A-

Kazakistan Afganistan’a bir kez daha yardım eli uzattı

Kazakistan Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı K.Tokayev’in New York’taki Birleşmiş Milletler Genel Kurulu’nun 77.oturumuna (19-22 Eylül 2022) katılımının arifesinde, Kazakistan, Birleşmiş Milletler’in fikirlerine bağlılığını ve duyarlı ülkelerden desteğe ihtiyacı olan devletlere insani yardım sağlamaya hazır olduğunubir kez daha dünya topluluğuna gösteriyor.

Kazakistan Cumhuriyeti Uluslararası Yardım Komisyonu’nun doğal afet mağdurlarına ilişkin protokolüne uygun olarak, deprem ve selden etkilenen Afganlara insani yük taşıyan dokuz adet vagon gönderildi. Bunlar; çadırlar, yataklar, yatak takımları, tabaklar, giysiler ve yiyeceklerdir. Yakın bir zamanda, tüm bunlar Afganistan’da Birleşmiş Milletler’in yapısal bölümleri tarafından dağıtılacaktır.

Kazakistanlı diplomatlar, insani yardımları Birleşmiş Milletler Afganistan Yardım Misyonu (UNAMA) temsilcilerine yazın son gününde teslim etti. Bu olay, Özbekistan Cumhuriyetinin Termez kentinde bulunan Birleşmiş Milletler lojistik merkezinde meydana geldi.

İnsani yardımları teslim etme törenine Birleşmiş Milletler Afganistan Özel Temsilci Yardımcısı Ramiz Alakbarov, Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiser Yardımcısı Yumiko Tashima, Dünya Gıda Programı Örgütü (WFP) temsilcilerinin yanı sıra Surkhandarya bölgesi yönetimi ve Kazakistan ve Özbekistan’ın diplomatik misyonlarının çalışanları katıldı.

Ramiz Alakbarov, Afgan halkına sürekli ve sistematik yardımlarından dolayı Kazak tarafına şükranlarını dile getirdi. Kazakistan’ın, mevcut koşullarda ve genel olarak bu ülkedeki zor sosyo-politik ve sosyal durumda Afganistan halkı için olumsuz sonuçları azaltmadaki özel rolünü vurguladı.

‘Bu arka plan üzerinde, Kazakistan Hükümeti tarafından sağlanan destek, un ürünlerinin çoğu buradan geldiği için Afganistan’da insani bir felaketin önlenmesinde önemli bir rol oynuyor’ dedi.

Kazakistan ve Özbekistan arasındaki yakın bölgesel işbirliği, malların teslimatını oldukça kısa sürede organize etmeyi mümkün kıldı. Ramiz Alakbarov’a göre, uluslararası toplumun insani yardımlarının %60’ından fazlası Afganistan’a Termez’deki terminal aracılığıyla ithal ediliyor.

YumikoTashima da, buna karşılık, tam zamanında yapılan yardımları için Kazakistan halkına teşekkürlerini iletti ve Kazak ülkesi ile dostluk ve ortaklık ilişkilerinin sürdürülmesine ilgi duyduğunu ifade etti.
Daha geçen gün, 29 Ağustos’ta Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nde konuşan Birleşmiş Milletler İnsani İşlerden Sorumlu Genel Sekreter Yardımcısı Martin Griffiths, uluslararası toplumu Afganistan’a yardım eli uzatmaya çağırdı ve ülkedeki zor durumu ve Taliban’ın iktidara gelişiyle ilgili hususları hatırlattı. Siyasi kargaşalar, büyük ölçekli insani yardımın neredeyse bir yıl süreyle askıya alınmasına yol açtı.

2021 yılında Afganistan son 30 yılın en büyük kuraklığını yaşadı. Bugün yaklaşık 19 milyon Afgan ciddi gıda kıtlığıyla karşı karşıya, 3 milyon çocuk ise açlıktan ölüyor.

Bu yaz Afganistan’da daha büyük doğal afetler yaşandı. 22 Haziran’da güneydoğu illerinde meydana gelen yıkıcı depremin yanı sıra Temmuz ayında ülkenin doğusunda meydana gelen büyük çaplı selden binlerce Afgan vatandaşı etkilendi. Evler yıkıldı ve altyapılar tahrip edildi, ekinler ve meralar hasar gördü.
Başkalarının dertlerine asla kayıtsız kalmayan Kazakistan, insani misyonunu gerçekleştirmek için ilk adımları atanlardan biri oldu. Bu belirli ülke söz konusu olduğunda, tam bir yıl önce Duşanbe’deki Şanghay İşbirliği Örgütü Zirvesi’nde Kassym-JomartTokayev, ‘Kazakistan, Afganistan’ın karşı karşıya olduğu acil insani ve ekonomik sorunları çözmek için mümkün olan tüm yardımı sağlamaya hazırdır’, – dedi. Ekim ayında, Bağımsız Devletler Topluluğu Devlet Başkanları Konseyi toplantısında, Kazakistan Cumhurbaşkanı ‘Kazakistan Birleşmiş Milletler’in pozisyonunu paylaşıyor ve bu ülkedeki zor insani durum tüm uluslararası toplumun odak noktası olmalıdır’, – dedi.

Afganistan’daki insani kriz, Birleşmiş Milletler Genel Kurulu’nun 77.oturumunun tartışma konularından biri olacağı kesindir. Uzun süredir acı çeken Afgan halkına insani yardım sağlamaya tüm dünya devam etmelidir.

Haber :Abdullah YİĞİT

 

REKLAM ALANI