Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

Milletvekili Meşhur Memmedov – “Karabağ Azerbaycan’ın ayrılmaz bir parçasıdır”

Milletvekili Meşhur Memmedov – “Karabağ Azerbaycan’ın ayrılmaz bir parçasıdır”
REKLAM ALANI
16.08.2022
A+
A-

Ülker Piriyeva – AZERBAYCAN

Azerbaycan Parlamentosu Milletvekili Meşhur Memmedov, “Karabağ Azerbaycan’ın ayrılmaz bir parçasıdır” – Diye tarihe not düştü.

Milletvekili Meşhur Memmedov – Evet, Sayın Cumhurbaşkanı İlham Aliyev’in bölgeleri ziyaretleri düzenlidir. Elbette son yıllarda tüm bölgelerde inşaat ve iyileştirme çalışmalarının yaygınlaşması sevindirici. Elbette alt yapı projelerinin hayata geçirilmesi bölgelerin kalkınmasında temel etkenlerden biridir. Gazlaştırma, elektrik, su temini, yol yapımı ile ilgili büyük projeler hayata geçirildi.
Ayrıca bölgelerin gelişimine paralel olarak ülkemizin dünya ekonomisine entegrasyonu da başarıyla devam etmektedir. Dolayısıyla gayri safi yurtiçi hasılamızın büyük bir kısmını özel sektör oluşturmaktadır. Dünyada devam eden herhangi bir ekonomik süreç bizi de etkilemeden geçmiyor.” – Dedi.

Milletvekili – “Evet, bugün ülke kendine et ürünlerinin yüzde 90’ını, yüzde 80’ini kuş eti ve yüzde 85’ini süt ve süt ürünleri ile sağlıyor. Tahıl istatistiklerine gelince, Sayın Cumhurbaşkanımızın da belirttiği gibi, uzun yıllar kendimize tam olarak tahıl sağlayamayacağız. Azerbaycan’da buğdayda kendine yeterlilik katsayısı bu yılın başında yüzde 62 idi. Bu amaçla özel bir program geliştirilmiştir. Yeni sübvansiyon türleri tanıtıldı. Yani 3-4 yıl içinde kendimize yüzde 80 oranında gıda buğdayı sağlayabilirsek çok güzel bir sonuç olur.

Şu anda, tüm dünya bir gıda krizi ilan ediyor. Bu nedenle tüm sorunlara karşı kendimizi tam anlamıyla güvence altına almak için pratik şeyler yapıyoruz ve yapacağız. İlerleyen yıllarda, bugün var olan ekili alanlarda daha fazla ürün alabilmek için sulama projeleri ve uygun agroteknik önlemler alınmalıdır. Ayrıca, sübvansiyonların bir sonucu olarak, diğer önlemlerin yanı sıra, verimliliği büyük ölçüde artırabileceğiz. Özgür edilmiş topraklarımızda da tarım yapıldığını gururla belirtmeliyiz. Gelecekte Karabağ ve Doğu Zengezur’da yetiştirilecek ürünler gıda güvenliğimizi tam anlamıyla sağlamamıza büyük katkı sağlayacaktır. Kurtarılan topraklarımız çok verimli bir iklime ve tarım, hayvancılık ve bitki yetiştirme için doğal koşullara sahiptir. Tabii ki, mümkün olduğunca verimli kullanılmalıdır.” – Dedi.
Sayın Memmedov – “Kelbecer, Laçın ve Zengilan yörelerinde hayvancılık açısından büyük umutlar olduğunu belirtmek isterim. Bu, çobanların ve koyun sürülerinin oraya gönderildiği ikinci yıl. Halihazırda yüzlerce arıcı Kelbecer ve Laçın ilçelerinde çiftliklerini kurmuş ve bol miktarda hasat yapmaktadır. Bunun dışında bal ihracatçısı olduk.

Karabağ’ın tamamında ve Doğu Zengezur’da geniş çaplı çalışmaların yapıldığını belirtmek isterim. 32 kilometre uzunluğundaki yolun sadece bir yılda yapıldığı biliniyor. Rusya Savunma Bakanlığı bu rotayı bizimle en üst düzeyde kabul etti ve onayladı. Sayın Cumhurbaşkanı, Basgal’da verdiği röportajda Laçınlılara müjdeyi verdi: “Laçın şehri, Zabux ve Sus köylerine yasa dışı yerleşenler uzaklaştırılmalıdır. Orada kalmaları savaş suçudur. Çünkü Cenevre dönüşümlerinin kurallarına aykırıdır. İşgalci ülke işgal ettiği topraklarda yasa dışı yerleşim yapamaz. Bu bir savaş suçudur. Laçın şehri, Sus ve Zabukh köyleri halkı yakında memleketlerine dönecekler.” – Söyledi.

Milletvekili – “Ermenistan’ın etkisini kaybetmek üzere olduğunu, Azerbaycan makamlarının olumlu etkisinin arttığını ve artacağını belirtmek gerekir. Evet, Karabağ hem tarihi hem de uluslararası hukuk açısından Azerbaycan’ın ayrılmaz bir parçasıdır. Karabağ’da yaşayan Ermeniler doğru adım atmalıdır. Geleceklerinin ancak Azerbaycan toplumuyla bütünleşme yoluyla olduğunu anlamalılar.” – Dedi.

Açıklama yok.

REKLAM ALANI